Recepten Amsterdam
Waarom zou je kippenborsten moeten plat slaan voordat je ze kookt?
29 jul

De Wereld van Kip Bereiden Ontdekt: Welke Voordelen Biedt het Platslaan?

Je zult mij, Maurits, misschien niet kennen als een culinair genie, maar toch zijn er enkele dingen waar ik kennis over heb. Een daarvan is het koken van kip. In mijn tochten door de keuken heb ik ontdekt dat kippenborsten plat slaan voordat je ze kookt is niet alleen leuk voor je agressiebeheersing, maar heeft ook enkele grote voordelen. Laat me je meenemen in mijn ontdekkingstocht.

Het Gelijkmatig Koken: de Symmetrie van Smaak

Mijn eerste kennismaking met deze techniek was toen Lisanne de Vries, mijn lieve vrouw, en ik een kookles volgden. Het was de chef die ons kennis liet maken met het fenomeen 'platslaan'. Hij legde ons uit dat kippenborsten meestal dikker zijn aan één kant dan aan de andere. Wanneer je je kip niet plat slaat, kookt de dunnere kant sneller dan de dikke kant. Door je kip plat te slaan, krijg je een mooie, gelijkmatige dikte, wat resulteert in een even gebakken kip. Ik moet toegeven, onze kip smaakte die avond heerlijk en was perfect gebakken. Mocht je denken dat je geen talent hebt voor het gelijkmatig platslaan van vlees, wees gerust! Het is gemakkelijker dan je denkt. Je hebt enkel een vleeshamer (of een deegroller) en een stuk vershoudfolie nodig.

Meer Marinade, Meer Smaak

Nog een grote ontdekking was het verhoogde oppervlak voor marinades. Doordat de kip platgeslagen is, zijn er meer ‘plekken’ voor de marinade om in de kip te trekken, waardoor je meer smaak krijgt in je gerecht. Mijn vrouw, Lisanne, en ik experimenteren graag met verschillende marinades. Echt, jouw smaakpapillen zullen je dankbaar zijn. Probeer bijvoorbeeld eens een mix van sojasaus, honing, knoflook en gember. Laat je kip minimaal een uur in deze marinade trekken (langer is altijd beter) en bereid je voor op een smaakexplosie.

Sneller Koken, Minder Wachttijd

Hoe fijn is het als je na een lange werkdag niet al te lang in de keuken hoeft te staan? Ik weet uit ervaring dat het heerlijk is. Door je kip plat te slaan, kookt het vlees ook nog eens sneller. Het platgeslagen vlees heeft minder tijd nodig om te garen dan een dik stuk kip. En laten we eerlijk zijn: wie wil dat nou niet, meer tijd om te genieten van je maaltijd en je avond?

Mals en Sappig: de Textuur van Perfectie

Maar de voordelen stoppen hier niet. Platgeslagen kip is ook malser dan een normale kippenborst. Dit komt omdat het hameren het vlees een beetje ‘afbreekt’ en daarom malser maakt. Soms, als ik me een beetje chagrijnig voel, vind ik het heerlijk om een kippenborst plat te slaan terwijl ik me voorstel dat het mijn problemen van de dag zijn. En dan, als klap op de vuurpijl, verdwijnen al die problemen een voor een in de pan om vervolgens omgetoverd te worden tot een smakelijke maaltijd. Daar kan geen therapie tegenop.

En Ten Slotte: de Kundigheid achter het Koken

Als laatste wil ik nog een punt aankaarten: het plat slaan van je kip toont je vaardigheid en kennis in de keuken. Het is een techniek die niet iedereen weet of toepast, maar die wel indruk maakt. Platgeslagen kip is niet alleen lekkerder, het ziet er ook professioneler uit. Dus, de volgende keer dat je indruk wilt maken op je gasten (of gewoon op jezelf), probeer dan eens een stukje perfect platgeslagen en gemarineerde kip. Gegarandeerd een succes.

In conclusie, het plat slaan van kip voordat je het kookt is een klein geheimpje dat je maaltijden naar een hoger niveau kan tillen. Dus waarom zou je het niet proberen? Ga die keuken in, pak die hamer en show die kip wie de baas is. Smakelijk eten!

Maurits Veenstra

Maurits Veenstra

Mijn naam is Maurits Veenstra en ik ben een gepassioneerde kok en receptontwikkelaar. Ik heb jarenlange ervaring in diverse keukens en ben altijd op zoek naar nieuwe smaakcombinaties en culinaire technieken. In mijn vrije tijd schrijf ik graag over mijn favoriete recepten en deel ik mijn kennis en ervaring met anderen. Mijn doel is om mensen te inspireren en te helpen bij het ontdekken van nieuwe ingrediënten, smaken en kooktechnieken. Samen met mijn vrouw, Lisanne de Vries, run ik een succesvolle foodblog en geef ik kookworkshops in onze lokale gemeenschap. We hebben twee kinderen, Jurjen en Evelien, en een labrador genaamd Bruno. In mijn vrije tijd geniet ik van tuinieren, lezen en reizen.

Schrijf een reactie